Gulaszowa - idealna na chłodne dni

2015-09-10 14:33:46(ost. akt: 2015-09-10 15:10:45)
propozycja podania

propozycja podania

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

Zerkając na przepis na zupę gulaszową można odnieść wrażenie, iż jest ona bardzo czasochłonna. Na szczęście to tylko wrażenie, bo w rzeczywistości jako danie jednogarnkowe taka nie jest i to jej wielka zaleta. Do zalet można zaliczyć również jej wszechstronność, a mianowicie zupa gulaszowa to idealna zupa na zwykły obiad, ale również świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie, którym poczęstujemy gości. Gotując w szybkowarze to raptem godzina naszej pracy. Najważniejszą przyprawą jest kminek, to on nadaje tej zupie specyficzny smak, rozgrzewa i również ułatwia trawienie. Spróbujcie!


Składniki na zupę:
mięso wołowe (gulaszowe) – 500 g.
ziemniaki – 4 sztuki
cebula – średnia
papryka czerwona - 4 szt.
papryka słodka – 2 płaskie łyżeczki
papryka chilli w proszku – do smaku
5 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
włoszczyzna
olej – 2 łyżki
woda - 2l.
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek
natka pietruszki – do dekoracji



Przepis na zupę gulaszową:

1. Mięso umyć, pokroić w kostkę (wielkość zależy od indywidualnych upodobań), doprawić papryką, pieprzem, kminkiem, wycisnąć czosnek - dobrze wymieszać mięso z przyprawami.
2. Obrać ziemniaki, włoszczyznę, umyć warzywa.
3. Cebulę obrać i pokroić w kawałki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze paseczki. Zarówno paprykę jak i cebulę wstawiamy na kilka minut do piekarnika, aż się zarumieni. Nada to zupie smaku, sprawi również, że skórka nie będzie odchodziła od papryki.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy doprawione wcześniej mięso - nie solimy. Mięso dokładnie obsmażamy.
5. Do szybkowaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostałe warzywa. Doprawiamy listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, kminkiem.
6. Dorzucamy mięso z patelni i zarumienioną cebulę, paprykę, pomidory świeże bez skórek, bądź z puszki.
7. Wszystko gotujemy w szybkowarze ok 40 min. W zwykłym garnku do miękkości wołowiny.
6. Podawać z natką pietruszki i pajdą dobrego chleba.

Smacznego!

Zachęcamy Was do przesyłania nam swoich przepisów i propozycji. Przypominamy również o konkursie na przepis z użyciem sosu czosnkowego. Receptury należy przesyłać do dnia 30 września 2015 roku na adres e-mail redakcji: mragowo@gazetaolsztynska.pl


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5