Tofu po azjatycku

2015-10-29 13:00:13(ost. akt: 2015-10-29 13:09:08)

Autor zdjęcia: Wojciech Ząbek

Tofu w azjatyckiej marynacie czosnkowo- miodowej, z grillowanym bakłażanem, pomidorami koktajlowymi oraz dressingiem jogurtowo- czosnkowym
Danie dla 4-6 osób
Czas: przygotowanie 2 ½ godziny, smażenie 15 min

Składniki:
Marynata: 4 łyżki sosu czosnek z miodem, ¼ szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki octu ryżowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka startego imbiru
1 kostka tofu, 1 średniej wielkości bakłażan, 200g pomidorków koktajlowych, 150 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, szczypiorek do dekoracji, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Tofu: W dużej misce wymieszaj składniki marynaty. Kostkę tofu owiń papierem kuchennym i połóż pomiędzy dwa talerze. Spowoduje to wyciśnięcie wody z tofu i zrobi miejsce dla smaku. Zostaw tak tofu na 30 min – 1 godzinę. Po tym czasie wyrzuć papier a kostkę tofu pokrój wzdłuż na około sześć bloków szerokości około 0,5 cm. Zamocz w marynacie na czas przynajmniej 2 godzin (do ośmiu, w zależności ile masz czasu), od czasu do czasu obracając kawałki tofu i łyżką polewając wszystko marynatą, aby każdy kawałek był dobrze połączony z marynatą.
Na grillu umieszczamy kawałek folii aluminiowej na której kładziemy tofu obok siebie i na koniec polewamy 1/2 marynaty. Grillujemy przez 5 min z jednej strony, obracamy na druga stronę, polewamy pozostałą ilością marynaty i smażymy kolejne 5 minut aż tofu będzie pięknie przysmażone.
Pozostałe składniki: Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na długie plastry. Skrapiamy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy odrobiną soli. Smażymy na grillu przez około 5-10 minut, obracając gdy konieczne
Pomidorki koktajlowe myjemy i smażymy na grillu podobnie jak tofu na warstwie aluminiowej folii
W międzyczasie zabieramy się do dressingu. Jogurt mieszamy z posiekanymi na drobno ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę soli i pieprzu wraz z posiekanym szczypiorkiem.
Wszystkie składniki łączymy na talerzu i na koniec posypujemy szczypiorkiem do ozdoby. Smacznego!
Wojciech Ząbek


Źródło: Artykuł internauty

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Mar #1851495 | 188.146.*.* 6 lis 2015 12:36

    a ja się cieszę, że tofu teraz jest w każdym sklepie, a jak sa promocje to nawet ponizej 3 zl mozna kupic kostke.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Anka #1851389 | 89.78.*.* 6 lis 2015 10:34

    Super przepis. Uwielbiam to, że z tofu można zrobić w kuchni wszystko.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5