Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

2015-11-18 12:00:00(ost. akt: 2015-11-18 14:43:24)

Autor zdjęcia: Karol Kordek

Polędwica jest najbardziej wartościową częścią świni i idealnie nadaje się między innymi na szaszłyki. Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale proponowane przeze mnie szaszłyki możemy przyrządzić w domu.
Składniki (porcja dla 2 osób):

- 300g polędwicy wieprzowej,
- 100g boczku (najlepiej wędzonego),
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy (tymianek, sól, pieprz czarny, curry).

Polędwicę kroimy na kawałki, umieszczamy w naczyniu i posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem oraz curry. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby rozprowadzić przyprawy na mięsie. Kroimy pomidory w ćwiartki, paprykę w kwadraty, cebulę w ćwiartki, które rozdzielamy na warstwy. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Rozgrzewamy trochę oliwy na patelni, podsmażamy cebulę i paprykę, po czym przekładamy warzywa do naczynia. Na patyczki do szaszłyka nabijamy pokrojone kawałki boczku, polędwicę, cebulę, paprykę oraz pomidora. Na końcach umieszczamy kawałki mięsa, aby szaszłyk się nie rozleciał. Szaszłyki obsmażamy 3 minuty z każdej strony na patelni bez dodatku tłuszczu. Przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do temp. 160*C po 4 minuty z każdej strony.
Gotowe szaszłyki podajemy z sosem czosnkowym z miodem.
Karol Kordek



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5