Pasztet domowy

2015-11-18 12:00:00(ost. akt: 2015-11-18 14:44:09)

Autor zdjęcia: Aleksandra Zawalniak

Powoli chcemy razem z Wami drodzy czytelnicy tworzyć stronę Smacznie, zdrowo, kolorowo. Zachęcamy Was do przesyłania nam swoich przepisów związanych z okresem Świąt Bożego Narodzenia i niekoniecznie tych typowo wigilijnych. Tym razem proponujemy pasztet domowy, bo nie ma jak zrobiony własnoręcznie, gdy wiemy co jest w środku, doprawiony wg własnego smaku i uznania... Czekamy i na Wasze propozycje!
Domowy pasztet:

Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny;
- 0,6 kg wołowiny;
- 0,4 kg podgardla;
- 0,4 kg wątroby wieprzowej (krótko sparzonej we wrzątku)
- 0,3 kg cebuli;
- 0,2 kg bułki pszennej;
- 0,2 kg smalcu;
- 0,1 kg bułki tartej;
- 4 jaja;
- 3 marchewki średniej wielkości ( można pominąć);
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować wraz z marchewkami. Pod koniec gotowania dodać cebulę, żeby zmiękła we wrzątku. W powstałym wywarze można także sparzyć wątrobę.
Ugotowane składniki lekko przestudzić. Mięso, wątrobę, cebulę, marchew, smalec przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać bułki namoczone w mleku, bułkę tartą, jaja i przyprawy. Porządnie wymieszać.
Przełożyć do foremki keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 80 min. Smacznego!
Aleksandra Zawalniak



Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5