Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

2015-11-25 12:00:00(ost. akt: 2015-11-25 13:44:19)

Autor zdjęcia: Aleksandra Zawalniak

To doskonała przystawka, a z dodatkiem ryżu świetny pomysł na obiad.
Składniki:
- 15 pieczarek średniej wielkości;
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego;
- 1 jajko;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 mała cebula;
- majeranek;
- tłuszcz do smażenia;
- sól, pieprz do smaku.

Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i lekko środek, pieczarki, solimy.
Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby je wypełnić.
Tak nafaszerowane pieczarki obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu.



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5