Ryba rybie nierówna. Gdzie ją kupić na Święta?

2015-12-11 10:25:11(ost. akt: 2015-12-17 13:27:26)

Autor zdjęcia: Sebastian Zyśk

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Coraz bliżej kolacja świąteczna- wigilia. Tradycyjnie postna, a na niej karp, śledzik, szczupak faszerowany. W supermarketach znajdziemy pangę, tilapię, limandę, mintaja… to ryby bardzo popularne, zwłaszcza panga i mintaj cieszą się dużym zainteresowaniem. Niestety często pochodzą z Chin, te które kupujemy bywa, że maja nawet dwa lata, a zapewniają to stabilizatory i przeciwutleniacze. Dodatkowo są grubo glazurowane, posiadają od 25 do 65 proc. zawartości wody w swoim składzie. Tylko czy my chcemy płacić za wodę? Za chemię? Za breję, która po usmażeniu na patelni zostaje?
— Ryba w 1 gatunku zawiera 1,2  proc. wody. Dobra ryba nie zawiera chemii. — mówi Grzegorz Bałdyga - właściciel Delikatesów w Mrągowie. My jako konsumenci niestety nie zwracamy uwagi na etykiety, a na nich można spotkać rozmaite związki chemiczne, poza tym sam okres ważności, często nawet dwóch lat od daty produkcji powinien zastanowić – dodaje pan Grzegorz.

— Ja nie mogę sobie pozwolić na to, by coś było nie tak, ja swoją twarzą i nazwiskiem firmuję produkty, które sprzedaję — podkreśla Bałdyga.
Mam trzy zasady, którymi kieruję się prowadząc swój biznes:
 - dobra obsługa klienta,
 - wiedza,
- nie sprzedaję tego, czego sam bym nie chciał zjeść.

— Delikatesy rybne prowadzimy od niemalże 30 lat. W latach 80-tych rodzice pracowali w dawnej Centrali Rybnej. – Z tym miejscem jestem związany praktycznie od zawsze — opowiada właściciel. Jako dziecko, uczyłem się w podstawówce tuż obok, po szkole wracałem właśnie tutaj i pomagałem. Od dziesięciu lat sklepem zajmujemy się razem z żoną. Produkty garmażeryjne jakie oferujemy są przez nas robione, większość to dzieła właśnie mojej żony— uśmiecha się Bałdyga. W kuchni to ona jest królową i to z jej rąk wychodzą sałatki, słoiki z rybą w occie, galarety, faszerowane ryby, sushi. Nasze wędzonki też są robione w sposób tradycyjny, używamy jedynie soli wody i dymu. Wędzimy na miejscu.

— Ryby, które sprzedajemy są zawsze w pierwszym gatunku. Od lat jeździmy na rozmaite targi rybne, szkolimy się. Zaopatrujemy się głównie w lokalnych gospodarstwach, od sprawdzonych hurtowni i producentów. Dostawy mamy kilka razy dziennie. Często jest tak, że ryba jeszcze rano pływała w jeziorze, w południe jest u nas na półkach. Każdy dostarczony z hurtowni karton dokładnie sprawdzamy. — Doskonale zdaję sobie sprawę, że nie mam szans, by cenowo konkurować z supermarketami, których jest wokół wiele. Stawiam zatem na jakość. A klienci mają coraz większą świadomość i coraz częściej szukają właśnie produktów zdrowych, świeżych, wysokojakościowych.

— W sklepie sprzedajemy z ryb w zasadzie wszystko, od najmniejszej płotki do matiasów holenderskich, owoców morza, homarów. Przy okazji sprzedaży ryb w ofercie posiadamy także produkty bezglutenowe, ekologiczne, 100 proc. soki, oleje, przyprawy z całego świata.
— W chwili obecnej posiadamy świeżutkiego śledzia z Islandii, to śledź który niedawno pływał w morzu, a nie oczekiwał na swoją kolej przez miesiące czy nawet lata w chłodni. — Dobry śledź powinien być przede wszystkim gruby, tłusty, nieposzarpany, nie może mieć przebarwień – na pytanie jak rozpoznać dobrego śledzia – odpowiada Bałdyga.
— Karpia sprzedajemy tylko i wyłącznie  z mrągowskiego Gospodarstwa Rybackiego. Jest zdecydowanie najsmaczniejszy. — Hodowany naturalnie, karmiony zbożem, bez sztucznych pasz. Taka ryba ma inny smak, nie potrzebuje zbyt wielu przypraw, wystarczy sól i pieprz, bowiem sama w sobie jest smaczna. Coraz więcej ludzi preferuje tusze, bądź filety z karpia - te też mamy — śmieje się właściciel.  Z ryb mamy wszystko, a jeśli czegoś nawet nie ma, wystarczy zamówić, sprowadzimy na pewno.

Serdecznie Zapraszamy!

Delikatesy Rybne Grzegorz Bałdyga
11-700 Mrągowo, ul. Żeromskiego 5
tel. +48 89 741 24 07
kom. +48 501 719 462

http://www.delikatesyrybne.eu/
e-mail: delikatesyrybne@op.pl

Godziny otwarcia: pn-pt 8-17 sob: 9-14



Komentarze (9) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ika #1882375 | 89.231.*.* 16 gru 2015 09:22

    Polecam ten sklepik.Można kupic produkty których w innych sklepach brak. Obsługa na piatkę.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. zadowolony klient #1881541 | 89.231.*.* 15 gru 2015 08:26

    Pychota zwłaszcza śledzie w śmietanie (sałatka) - chociaż czasami szefowa za dużo octu doda :) Super też salsa i po cygańsku - idealne do "kielicha" :) Duży wybór ryb "surowych" do samodzielnej obróbki - najlepiej na patelenkę lub w ocet. Czasami warto dać parę złotówek więcej by mieć pewność, że jemy rybę a nie wyrób rybopodobny.

    odpowiedz na ten komentarz

  3. mietek #1881237 | 83.24.*.* 14 gru 2015 18:28

    Też nie wiedziałem, że mają swoje wyroby, myślałem, że sprowadzają gotowe. Fajnie

    odpowiedz na ten komentarz

  4. pawelo84 #1881029 | 212.160.*.* 14 gru 2015 12:38

    Nie wiedziałem, że macie własne wyroby. Chyba was odwiedze :)

    odpowiedz na ten komentarz

  5. maria50 #1880033 | 178.36.*.* 12 gru 2015 20:10

    Sklep b.dobrze zaopatrzony - tak polecam.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (9)
2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5