Młodzież z Mrągowa na stażu w Hiszpanii

2016-01-26 17:14:18(ost. akt: 2016-01-26 17:23:42)

Autor zdjęcia: Grażyna Chmielewska

Grupa uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie uczestniczy w 3-tygodniowym zagranicznym stażu zawodowym w hiszpańskiej Ubedzie. Wyjazd do Hiszpanii to kolejny etap projektu „Inwestycja w Przyszłość” realizowanego przez Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Mrągowie we współpracy z Zespołem Szkół Zawodowych w Mrągowie. Projekt jest współfinansowany ze środków europejskiego programu „Erasmus+”.
W projekcie bierze udział 20-osobowa grupa kucharzy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Mrągowie i Środowiskowego Hufca Pracy OHP w Elblągu – mówi kierownik mrągowskiego ośrodka Grażyna Chmielewska. Do wyjazdu młodzież przygotowywała się bardzo solidnie już od września 2015 roku. Każdy uczeń uczestniczył w szeregu zajęć. Były zajęcia z doradcą zawodowym, potem trening interpersonalny oraz warsztaty kulturoznawcze. No i oczywiście kurs języka hiszpańskiego, który trwał 70 godzin.

Obecnie swoje umiejętności językowe – równolegle z umiejętnościami zawodowymi – młodzież doskonali odbywając staż w hiszpańskich restauracjach oraz podczas dodatkowych zajęć z hiszpańskim native speakerem. Nie jest łatwo, gdyż praktyki nie są realizowane grupowo, a w zespołach 2, 3- osobowych. Są też zadania przeznaczone do wykonania tylko dla jednej osoby i trzeba sobie radzić. Sprzyja to usamodzielnieniu się i nauce. A nauki jest co nie miara. Kuchnia hiszpańska różni się od polskiej nie tylko sposobami przygotowywania potraw, ale też samymi rodzajami dań, składnikami i produktami używanymi w kuchni.

Z dziennika stażysty – Kinga: " W restauracji "Ubeda Kapital" przygotowywałam dziś zupę z owoców morza, salmorejo, smażyłam i podawałam polędwiczki wieprzowe polane sosem migdałowym z frytkami oraz deser z musu czekoladowego. Na początku czułam się wyluzowana, gdyż ludzie, z którymi pracuję są bardzo zabawni oraz pomocni. Jestem bardzo zainteresowana kuchnią hiszpańską i chcę jak najwięcej czerpać stąd wiedzy.”
Z dziennika stażysty – Paulina: " Restauracja, w której pracuję nazywa się „Congreso”. Dzisiaj przygotowywałam w niej sos beszamelowy „Ravioli” oraz omlety z jajek. Moje pierwsze wrażenie było takie, jakbym pracowała tu od kilku lat. Ludzie są bardzo sympatyczni i zabawni. Praca w tym gronie sprawia mi przyjemność".

Poza pracą i nauką młodzież korzysta z wielu atrakcji o charakterze turystyczno-rekreacyjnym. W ramach projektu rorganizowane są wycieczki i zajęcia sportowo-rekreacyjne. Dzięki nim stażyści zwiedzają ciekawe miejsca, poznają miejscowe zwyczaje, codzienne życie Hiszpanów i oddychają powietrzem Andaluzji.
Podobne projekty zamierzamy realizować również w latach kolejnych – mówi Grażyna Chmielewska. Dzisiejsze Ochotnicze Hufce Pracy różnią się od tych sprzed lat. Dziś OHP oferują młodzieży nie tylko ukończenie gimnazjum czy szkoły zawodowej i zdobycie zawodu, ale szereg innych działań pomocowych. Dlatego warto być naszym uczestnikiem, choćby dlatego, że można skorzystać z bezpłatnego pobytu w internacie z całodziennym bezpłatnym wyżywieniem.
Za wyjazdy na staże zagraniczne nasi uczestnicy również nie płacą. Wręcz przeciwnie – na czas pobytu w Hiszpanii każdy uczestnik otrzymał kieszonkowe. Kursy przygotowawcze, przelot samolotem, zakwaterowanie, wyżywienie, wycieczki i wszystkie inne działania realizowane w ramach projektu „Inwestycja w Przyszłość” są dla uczestników całkowicie bezpłatne. Zapraszamy młodzież do udziału w kolejnych projektach.

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska



Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: GCh

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. ji #1917163 | 83.9.*.* 26 sty 2016 18:03

    inwestycja w przyszłość ale nie POLSKI,wysyłka pracowników

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5