Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

2016-03-25 08:28:28(ost. akt: 2016-03-25 08:30:35)

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

Mazurki - od zawsze kojarzą się z Wielkanocą. I tym razem nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Oto nasza propozycja:
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Składniki:
Na ciasto
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- szczypta soli.

Przełożenie
- słoik dżemu pomarańczowego (najlepiej lekko kwaskowatego),
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 100 g orzechów,
- 2 łyżki Cointreau.

Polewa
-150 g białej czekolady,
- 2 łyżki Cointreau,
- 2 łyżki śmietanki 36%.

Wykonanie
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce (około 1-2 godziny). Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4 mm. Ułożyć na blasze, ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 st.C przez około 15 minut, do zrumienienia. Ostudzić.
Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką i Cointreau umieścić w rondelku. Roztapiać na wolnym ogniu - do powstania gładkiej masy. Przestudzić.
Zimne ciasto posmarować dżemem rozmieszanym z likierem. Posypać pokrojonymi w plasterki suszonymi morelami, orzechami i żurawiną. Udekorować pomarańczą Polać polewą czekoladową.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5