Kaczka w pomarańczach z papryczkami chili

2016-04-09 09:00:00(ost. akt: 2016-04-09 09:11:25)
Kaczka w pomarańczach i papryczkach chili

Kaczka w pomarańczach i papryczkach chili

Autor zdjęcia: Małgorzata Łętek

Kaczkę w takiej wersji piekę bardzo często, jest zarówno chrupiąca jak i soczysta. Dodatkowo prosta w przygotowaniu.
Potrzebujemy:
2 piersi z kaczki przekrojone na pół,
2 udka z kaczki,
sół, papryka ostra, majeranek, 4 ząbki czosnku, 3 papryczki chili, jedna papryka żółta.

Udka i piersi kaczki natrzeć solą, ostrą papryką, majerankiem i czosnkiem. Odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godzin. Po tym czasie kaczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) skórką do dołu, podlać szklanką gorącej wody. Gorąca woda sprawia, że kaczka po upieczeniu jest soczysta. Wstawić do uprzednio nagrzanego do 200 st. C piekarnika, po upływie 30 minut przełożyć kaczkę skórką do góry, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejnych 60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia kaczkę obłożyć pokrojonymi w plasterki pomarańczami i paprykami pokrojonymi w paski. Po upieczeniu kaczkę z pomarańczami i papryką wyłożyć na talerz.

Małgorzata Łętek
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5