Kaczka w pomarańczach z papryczkami chili
2016-04-09 09:00:00(ost. akt: 2016-04-09 09:11:25)
Kaczkę w takiej wersji piekę bardzo często, jest zarówno chrupiąca jak i soczysta. Dodatkowo prosta w przygotowaniu.
Potrzebujemy:
2 piersi z kaczki przekrojone na pół,
2 udka z kaczki,
sół, papryka ostra, majeranek, 4 ząbki czosnku, 3 papryczki chili, jedna papryka żółta.
2 piersi z kaczki przekrojone na pół,
2 udka z kaczki,
sół, papryka ostra, majeranek, 4 ząbki czosnku, 3 papryczki chili, jedna papryka żółta.
Udka i piersi kaczki natrzeć solą, ostrą papryką, majerankiem i czosnkiem. Odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godzin. Po tym czasie kaczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) skórką do dołu, podlać szklanką gorącej wody. Gorąca woda sprawia, że kaczka po upieczeniu jest soczysta. Wstawić do uprzednio nagrzanego do 200 st. C piekarnika, po upływie 30 minut przełożyć kaczkę skórką do góry, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejnych 60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia kaczkę obłożyć pokrojonymi w plasterki pomarańczami i paprykami pokrojonymi w paski. Po upieczeniu kaczkę z pomarańczami i papryką wyłożyć na talerz.
Małgorzata Łętek
Czytaj e-wydanie">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez