Sernik z batonikami Twix
2016-04-21 12:00:00(ost. akt: 2016-04-21 15:04:46)
Przepyszny, puszysty sernik, który znika w mgnieniu oka.
Spód:
- 180 g pełnoziarnistych herbatników,
- 65 g masła.
- 180 g pełnoziarnistych herbatników,
- 65 g masła.
Masa serowa:
- 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka),
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
- 1 szklanka cukru,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru,
- 4 jajka,
- 200 g Twixów (4 opakowania po 2 sztuki).
- 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka),
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
- 1 szklanka cukru,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru,
- 4 jajka,
- 200 g Twixów (4 opakowania po 2 sztuki).
Polewa:
- 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki).
- 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki).
Ciastka mielimy w blenderze lub wałkujemy na proszek w foliowym woreczku. Dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 30 sekund - tylko do połączenia się składników, po czym dodajemy pokrojone w kawałki Twixy. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (wierzch powinien być ścięty, ale środek delikatnie płynny).
Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy w tortownicy na noc do lodówki. Rano obkrawamy boki, zdejmujemy obręcz tortownicy, a wierzch smarujemy dokładnie rozmieszaną masą krówkową. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmijcie go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez