Syrop z kwiatów czarnego bzu

2016-06-15 12:00:00(ost. akt: 2016-06-15 14:08:18)

Autor zdjęcia: kr

Kwiaty czarnego bzu to rarytas kulinarny, naturalne wzmocnienie i lek przeciwwirusowy. W poniższym wpisie podajemy Wam też najlepszy przepis na szybki, pyszny i zdrowy syrop.
Składniki:
- 50-60 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu (rozwiniętych),
- 2 litry wody,
- 2 kg cukru,
- sok z 5-6 cytryn.

Wykonanie:
[i]Kwiaty dokładnie oddzielić od łodyżek, które są gorzkawe (najlepiej nożyczkami). Zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (np. na całą noc). Następnie przecedzić, dodać cukier, sok z cytryn, wymieszać i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Gorący natychmiast przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków. Zakręcić, słoiczki postawić do góry dnem i odwrócić dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania. Smacznego!

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5