Złociste żeberka w miodzie

2016-07-22 13:42:14(ost. akt: 2016-07-22 13:44:30)

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

Zapiekane żeberka w miodzie nadają się na każdą okazję. Wcześniej zamarynowane mięso sprawia, że nasze danie jest niezwykle aromatyczne, a miód, który podczas pieczenia karmelizuje się, oprócz lekko słodkiego smaku, nadaje skórce tę uwielbianą przez wszystkich chrupkość. Żeberka najczęściej przygotowuję z grillowanymi warzywami, są jednak doskonałe właściwie z każdym innym dodatkiem.
Składniki:
1 kg żeberek,
2 ząbki czosnku (lub 1 duży),
1 cebula,
1 łyżka miodu,
2 łyżeczki musztardy lub sosu sojowego,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
pieprz,
sól,
majeranek lub tymianek,
oliwa lub olej.

Nie jest to danie dla tych, którzy zamierzają nieco zrzucić z wagi, to raczej danie dla osób, które lubią cieszyć się jedzeniem i jego smakiem. Starajmy się jednak wybrać żeberka jak najmniej tłuste, najlepiej tzw. mięsne.
Na początku myjemy mięso i kroimy na mniejsze kawałki, osuszamy. Z czosnku, miodu, oliwy, musztardy, pieprzu i papryki przygotowujemy marynatę, którą dokładnie smarujemy mięso, po czym ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. godz. w temp. 180 st. C. Staramy się mięso obracać w trakcie pieczenia i podlewać, ja podlewam najczęściej winem, doskonałe są też z piwem czy podlewane bulionem z warzyw. Następnie odkrywamy i zapiekamy ok. 20 minut, do czasu aż nabiorą złocistego koloru, a mięso swobodnie będzie odchodziło od kości. Wyłączmy piekarnik, zanim podamy, dajemy naszemu mięsu odpocząć.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5