Bułeczki z jagodami

2016-07-28 09:00:00(ost. akt: 2016-07-28 10:38:44)

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

Sezon jagodowy w pełni, warto zatem skorzystać i zrobić pyszne jagodzianki. Nie są wcale trudne, a radość z klejenia i wyrabiania ciasta, to radość dzieci, które są zawsze chętne do pomocy przy tego typu pracach. To przede wszystkim też radość całej rodziny, bo któż z nas nie lubi świeżych, pachnących lasem i masłem jagodowych bułeczek?
Ciasto:

ok. 4 szklanek mąki,
pól kostki świeżych drożdży,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
4 małe jaja,
200 gram roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki cukru waniliowego.

Nadzienie:

1 kg jagód
2 łyżki cukru

Wykonanie:

W niedużej miseczce podgrzewamy trochę mleka wraz z cukrem, rozpuszczamy drożdże, przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie przesiewamy mąkę do innej, większej miski, dodajemy sól, cukier, cukier wanilinowy i dobrze mieszamy. Wbijamy 1 całe jajko i trzy żółtka, białka pozostawiamy do posmarowania naszych bułeczek przed pieczeniem. Mieszamy. Rozpuszczamy w rondelku masło, dolewamy mleko. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, znowu mieszamy, następnie masło wraz z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak by było plastyczne i dobrze odchodziło od dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki. Postawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub dwie, ciasto ma podwoić swoją objętość. Można lekko podgrzać piekarnik i wyłączyć, po czym wstawić tam nasze ciasto, będzie nieco szybciej. Następnie oczyszczamy, myjemy jagody, dodajemy do nich cukier, dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy, po czym wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykrajamy koła o średnicy ok. 10 cm. Brzegi każdego koła smarujemy białkiem, w środek łyżką układamy jagody, po czym sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy białkiem i pieczemy około 15 minut w temp. 180 st. C, do czasu aż będą rumiane. Po ostygnięciu można polukrować. Z przepisu wychodzi ok. 40 niedużych bułeczek.
Są bardzo mięciutkie i smaczne. Polecamy!
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5