Cukinia nadziewana mięsem mielonym

2016-08-11 13:01:38(ost. akt: 2016-08-11 13:03:45)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

W naszych ogródkach dojrzewają dynie, cukinie, ogórki, pomidory, papryka... Na bazarach owoców sezonowych jest mnóstwo. Warto skorzystać i zaskoczyć domowników daniem zdrowym i mało spotykanym jednocześnie. Mamy dla Was właśnie taki przepis.
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 jajko,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów krojonych,
- 150 g startego sera żółtego,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz, mielona papryka słodka.

Cukinie umyć, obrać ze skórki, pokroić na trzy równe kawałki. W każdym wydrążyć otwór. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, wcześniej przygotowane pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso mielone, przyprawy i jajko wyrobić jak na kotlety. Gotowym farszem napełniać cukinie. Do żaroodpornego naczynia włożyć cukinie, zalać sosem z pomidorów i posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec ok 30-40, aż cukinia będzie miękka.
Joanna Karzyńska
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5