Aby dziecko nie chodziło do i w szkole głodne

2016-08-31 19:00:00(ost. akt: 2016-08-31 13:35:36)

Autor zdjęcia: Archiwum GO

Wakacje się już skończyły, czas do szkoły. Zegarki nastawione na godzinę 7, pachnący nowością plecak pełen zeszytów i przyborów szkolnych czeka spakowany w gotowości! Rozpoczynający się rok szkolny budzi wiele emocji za równo u samych pociech, jak i u ich rodziców. Dwumiesięczny okres wakacji jest nie tylko czasem, który dał początek wielu przygodom oraz wspomnieniom pamiętanym później przez lata, ale także momentem odstępstwa od pewnej rutyny.
Rutyną tą jest niewątpliwie przygotowywanie wyprawki szkolnej. Ostatnie badania przeprowadzone przez CBOS pokazują, że prawie 120 tys. dzieci przychodzi do szkoły bez śniadania, natomiast blisko 70 tys. z nich w ciągu całego dnia jada jedynie obiady na szkolnych stołówkach. Średnia statystyczna liczba godzin, które uczniowie szkół podstawowych spędzają w szkolnych ławkach mieści się w granicach 6-7 (najczęściej jest to przedział od 8- 14.30).
Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży są zmienne, zależą bowiem m. in. od wieku oraz płci dziecka. Kwestią niezmienną pozostaje natomiast rozwój i wzrost młodego organizmu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej podaży energii, białka, kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych (zwłaszcza witamin A, C,D oraz pierwiastków: wapnia, żelaza, cynku i magnezu).

Wapń – chroni, a w dodatku wzmacnia układ kostny młodego organizmu. Aktywną rolę w regulacji metabolizmu wapnia pełni witamina D, poprzez stymulację wchłaniania tego pierwiastka w jelicie, resorpcję w nerkach oraz uwalnianie i wbudowywanie w układzie kostnym. Jej niedobory mogą prowadzić do krzywicy.
Źródło: produkty nabiałowe takie jak sery czy jogurty naturalne lub produkty nie będące nabiałem do których zaliczymy siemię lniane, migdały, orzechy laskowe, żółtka jaj.

Żelazo – wpływa na prawidłowy proces wzrostu organizmu, zwiększa jego odporność i zapobiega zmęczeniu. Zbyt niska podaż tego pierwiastka w diecie sprzyja jego niedoborom w organizmie. Następstwem tego może być spadek sprawności fizycznej dziecka, obniżenie zdolności koncentracji, zły nastrój, spadek odporności, skłonność do przeziębień czy infekcji.
Źródło: chude mięso, wysokowartościowe nie przetwarzane wędliny oraz warzywa (np. szpinak). Aby zapewnić lepszą przyswajalność żelaza, należy łączyć go z produktami bogatymi w witaminę C.

Cynk - to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów. Bierze udział w syntezie białka i kwasów nukleinowych, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wspomaga jego układ odpornościowy, niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, a także bierze udział w odczuwaniu smaku, zapachu oraz procesach widzenia. Źródłem cynku w diecie dzieci powinno być mięso i jego przetwory, produkty mleczne oraz produkty zbożowe.

Magnez - zaliczany do jednego z najcenniejszych biopierwiastków, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięśni, syntezie białka, termoregulacji, jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witaminy C, wspomaga układ odpornościowy naszych organizmów. Banany, orzechy i nasiona, awokado, zielone warzywa liściaste czy nawet gorzka czekolada są świetnymi źródłami tego pierwiastka, które możemy przemycić do posiłków naszych pociech , zabieranych do szkoły. Warto pamiętać, że magnez współdziała razem z witaminą B6, której źródłem w diecie są: produkty zbożowe, różne gatunki mięsa i wysokiej jakości wędlin, ryby, jaja oraz zielonoliściaste warzywa.

Poza samą żywnością równie istotne jest uzupełnianie płynów traconych przez organizm w ciągu dnia. Procentowa zawartość wody u dziecka w przedziale wiekowym 1-12 lat wynosi średnio 60 % (52-66). Poziom ten nieznacznie spada u nastoletnich chłopców – ok. 59 % (52-65) i nastoletnich dziewcząt- ok 56 % (49-63). Musimy pamiętać, że dzieci w wieku szkolnym są w ciągłym ruchu (zwłaszcza w ramach zajęć szkolnych, gdzie odbywają się lekcje wychowania fizycznego). W czasie pobytu w szkole uczeń powinien wypić co najmniej 0,25-0,5 l płynów, więcej natomiast w dni z zajęciami wychowania fizycznego.

RODZICU PAMIĘTAJ: Odpowiedni posiłek spożyty przez dziecko nie tylko regeneruje zużytą energię, ale ma również wpływ na jego wyniki w nauce!

źródło: fitniefat.pl


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5