Kaczka z jabłkami i majerankiem

2016-09-29 12:00:00(ost. akt: 2016-09-29 13:53:46)

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem to klasyk polskiej kuchni. Pięknie pachnąca, zarumieniona, odchodząca od kości, nic tylko palce lizać.
Składniki:
kaczka ok. 2 kg,
8 kwaskowych jabłek,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
łyżka miodu,
dodatkowo:
wykałaczki.

Kaczkę najlepiej gdy mamy świeżą, jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce.
Następnie mięso należny dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Dość obficie pokropić sokiem z cytryny. Następnie kaczkę wypełniamy jabłkami. Najlepsze są kwaśne (ok. 4 sztuk). Kroimy je w ósemki, pozbawiamy pestek, posypujemy majerankiem, dodajemy sok z cytryny i wkładamy do środka. Spinamy otwór wykałaczkami i przekładamy do brytfanny. Najlepiej taką natartą kaczkę zostawić na noc w lodówce, aby mięso przeszło majerankiem.
Taką 2-kilogramową kaczkę pieczemy ok. 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia po wierzchu smarujemy miodem, wtedy ładnie się przyrumieni. Dodajemy też pozostałe, pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.
Smacznego!

Ten przepis otrzymaliśmy od naszej czytelniczki. Wszystkich którzy lubią dobrze zjeść, a jeszcze bardziej kochają gotować, zachęcamy - przesyłajcie nam swoje przepisy, podzielcie się swoją pasją z innymi. Czekamy na Wasze propozycje!
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5