Zupa - krem z dyni

2016-10-20 09:00:00(ost. akt: 2016-10-20 10:33:40)
Zupę-krem z dyni można podać z grzankami i łyżka śmietany.

Zupę-krem z dyni można podać z grzankami i łyżka śmietany.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Sezon dyniowy w pełni, warto zatem pokusić się i przyrządzić zupę z dyni. Gęsta, kremowa, o wspaniałej, cieszącej oczy barwie i cudownym smaku... delikatna lub pikantna, jak kto lubi. Bardzo sycąca. Prosta w przygotowaniu. Z grzankami i pestkami - wyśmienita!
Składniki:

- pól kg dyni (obranej, wypestkowanej i pokrojonej kostkę)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 szklanki wody
- serek topiony lub mozzarella, może być mleczko kokosowe, ewentualnie śmietana - ale tuż przed podaniem

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć czosnek i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 10 minut.
W garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia, dodać serek lub mleczko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, curry i imbirem.
Na naoliwioną i rozgrzaną patelnię wsypać pokrojone w kwadraty kawałki chleba, mieszać aż się zarumienią, posypać suszonym czosnkiem lub cebulką do smaku. Warto też uprażyć pestki dyniowe, z nimi zupa smakuje rewelacyjnie. Zupę przelać na talerze, dodać grzanki, można ozdobić prażonymi pestkami. Smacznego!
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5