Fasolka po bretońsku

2016-11-10 12:00:00(ost. akt: 2016-11-10 10:04:01)

Autor zdjęcia: J.T.

Takie sycące i cieszące całą rodzinę jednogarnkowe posiłki są zawsze na czasie. To dość kaloryczne i rozgrzewające danie, doskonałe na jesienne chłodne wieczory.
Składniki:

1/2 kg fasoli piękny Jaś,
500 g kiełbasy śląskiej,
250 g boczku wędzonego lub surowego,
olej do smażenia,
2 duże cebule,
2 puszki krojonych pomidorów,
majeranek,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać ciepłą wodą, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą. Gotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut). W międzyczasie drobno pokroić kiełbasę, boczek i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę i czosnek. Dodać do ugotowanej fasoli. Dodać pomidory, majeranek, sól i pieprz. Wszystko gotować ok. 15 minut. Zestawić z ognia. Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników.
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5