Mistrz szkolnej patelni 2019 roku wyłoniony!

2019-03-20 15:00:00(ost. akt: 2019-03-20 10:09:02)

Autor zdjęcia: organizator

W Zespole Szkół nr 2 w Mrągowie odbył się XXIV Wojewódzki, Konkurs Kulinarny. Motto brzmiało tajemniczo i romantycznie: „Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca”. Wyjaśnień naszej korespondentce udzielił jeden z organizatorów wydarzenia — Grzegorz Ciosek.
Okazało się, że najzwyczajniej w świecie chodziło o podanie potrawy z podrobów. Przed uczestnikami postawiono wyzwanie wydobycia ich piękna, aromatu i smaku. Jako baza posłużyło mięso drobiowe: kacze, gęsie i kurze. Zadaniem uczniów było podanie, w ciągu dwóch godzin, jednego dania na pięciu talerzach. Na gospodarza tegorocznej edycji, szkoła została wytypowana automatycznie, ponieważ wygrała zeszłoroczny konkurs. W tym roku o zwycięstwo zawalczyło jedenaście drużyn z naszego województwa oraz jedna z obwodu kaliningradzkiego.

W skład jury wchodzili uznani kucharze, szefowie kuchni, na co dzień pracujący w prestiżowych cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach oraz renomowanych restauracjach. Do tego grona zaproszono: Dariusza Strucińskiego, Tomasza Milewskiego, Mariusza Gachewicza, Ireneusza Koniuszka, Michała Soliwodę, Marcina Bałę, Radosława Szulca oraz Marcina Zakrzewskiego. Taka komisja stawiała wyzwanie przed uczestnikami, jednocześnie podnosząc prestiż imprezy. Sam udział w konkursie zapewniał uczniom możliwość zdobycia nowych kompetencji, doświadczenia i sprawdzenia się w pracy w profesjonalnej kuchni, pod presją czasu.

W wydarzeniu uczestniczyła starszy wizytator Kuratorium Oświaty pani Renata Iłeczko. Imprezę wsparło wielu sponsorów oraz ludzi pełnych pasji i dobrej woli. Między innymi: Starostwo Powiatowe, Urząd Miasta w Mrągowie, Rada Rodziców przy ZS nr 2, Mrągowskie Centrum Informacji Turystycznej. Należy zaznaczyć, że zeszłoroczny laureat XXIII edycji konkursu i absolwent szkoły Mateusz Galbarczyk, mocno zaangażował się w pomoc i organizację tegorocznego przedsięwzięcia. Podziękowania należą się dyrektor szkoły pani Agnieszce Pytel oraz nauczycielom przedmiotów gastronomicznych. ZS nr 2 reprezentowali uczniowie III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych.

W budynku, w którym przeprowadzono konkurs, wiele się działo. Można było zaobserwować zaangażowaną młodzież i ich mentorów. Atmosfera przypominała nieco popularne reality show, gdzie pomiędzy patelnią, a kuchnią przemykali jurorzy, którzy coś notowali i wymieniali spostrzeżenia. Młodzi kucharze byli niezwykle skupieni na zadaniu, którego końcowy efekt był widoczny na talerzach wnoszonych przez kelnerów. Zdobywcą tytułu Mistrza Szkolnej Patelni roku 2019 zostali przedstawiciele z ZSG w Olsztynie, II miejsce zajęli nasi uczniowie z ZS nr 2 w Mrągowie, trzecie miejsce otrzymała drużyna z ZSZ i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie. Nagrodę specjalną przyznano dla młodych kucharzy z ZSZ w Ostródzie.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

(ABP)

fot. organizatorzy

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Nestle #2701390 | 31.0.*.* 21 mar 2019 17:25

    Dziękuję za zaproszenie i świetną, miłą atmosferę. Organizacja 1klasa. Panie Grzegorzu gratuluję!!!

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5