Dwa dni świętowania dla koneserów pierogów
2020-07-27 22:00:00(ost. akt: 2020-07-27 22:56:35)
Już 1 i 2 sierpnia w Mrągowie odbędzie się Festiwal Pierogów Świata. Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni.
Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów.
Na miejscu będzie można spróbować takich przysmaków jak: manty – tureckie pierogi, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane krewetką, koreańskie mandu z pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem, perskie bolani czy hiszpańskie empanady. Nie zabraknie także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami.
Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami. Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie pysze jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata. Można zaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i niepopularne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnią babci.
Na festiwalu znajdą się również stoiska z wybornymi trunkami alkoholowymi, takimi jak piwa, wina, cydr i miody pitne. Pragnienie ugasi też orzeźwiająca lemoniada, a po pierogowej uczcie dla wszystkich łasuchów gratka w postaci pysznych perskich i gruzińskich deserów czy oryginalnej tureckiej baklawy.
To wszystko będzie można znaleźć przez dwa dnia na Placu Unii Europejskiej w Mrągowie. Sobota - 1 sierpnia w godz. 12:00-20:00, niedziela - 2 sierpnia 12:00-18:00.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez