
niedziela, 10 grudnia 2017 21:02
Święta już za wkrótce, więc oczekiwanie na nie dobrze umilić małymi słodkościami, które wypełnią dom aromatem korzeni i cytrusów. Poza tym jeśli chcemy, by pierniczki na Święta były takie "akurat", pora już wziąć się do roboty!

czwartek, 15 grudnia 2016 08:00
Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki, a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Szare kluski dobrze smakują tylko okraszone przesmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Można je również podać do dań z sosem, czy mięs pieczonych.

czwartek, 1 grudnia 2016 09:00
Polecamy pyszne medaliony wołowe z sosem z grzybów.

czwartek, 24 listopada 2016 09:00
Pizza to potrawa, którą lubią chyba wszyscy. Oczywiście, nie każdy z tymi samymi dodatkami, te można jednak dobierać wedle upodobań. Polecamy!

środa, 16 listopada 2016 12:00
To jedno z ulubionych dań moich dzieci. Za pierwszym razem wydaje się nieco skomplikowane i pracochłonne. Z czasem, gdy nabierzemy wprawy i będziemy wykonywać kilka czynności na raz, zajmie nam dużo mniej czasu, a domownikom sprawi prawdziwą przyjemność.

czwartek, 10 listopada 2016 12:00
Takie sycące i cieszące całą rodzinę jednogarnkowe posiłki są zawsze na czasie. To dość kaloryczne i rozgrzewające danie, doskonałe na jesienne chłodne wieczory.

czwartek, 20 października 2016 09:00
Sezon dyniowy w pełni, warto zatem pokusić się i przyrządzić zupę z dyni. Gęsta, kremowa, o wspaniałej, cieszącej oczy barwie i cudownym smaku... delikatna lub pikantna, jak kto lubi. Bardzo sycąca. Prosta w przygotowaniu. Z grzankami i pestkami - wyśmienita!

czwartek, 13 października 2016 09:00
Jesień to czas spędzania owiec z łąk i segregacji stada. O tej porze łatwiej jest dostać dobrej jakości jagnięcinę czy młodą baraninę. To mięso o wyrazistym smaku, warte spróbowania.

czwartek, 6 października 2016 12:00
Gołąbki- to smak, który kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią naszych mam i babć. Są doskonałe w aromatycznym sosie pomidorowym, ale i takie w sosie własnym smakują wspaniale. Przygotowanie gołąbków nie jest trudne, ale trzeba im poświęcić trochę czasu. Dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni, nasz przepis może być rozwiązaniem idealnym . Polecamy!

czwartek, 29 września 2016 12:00
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem to klasyk polskiej kuchni. Pięknie pachnąca, zarumieniona, odchodząca od kości, nic tylko palce lizać.

piątek, 26 sierpnia 2016 13:24
Pani Barbara Kotlińska na Festiwalu Kultury Mazurskiej, 13 sierpnia 2016 wygrała konkurs na najlepszą nalewkę. Poproszona przez nas, zdradziła swój podstawowy przepis. Wypróbujcie koniecznie!

poniedziałek, 15 sierpnia 2016 16:43
Tym razem mamy dla Was danie raczej wykwintne. Bywa przecież tak, że chcemy zaprosić gości i czymś nowym ich zaskoczyć. Zupa, którą Wam proponujemy nie jest trudna w wykonaniu, w dodatku jak smakuje!!!

czwartek, 11 sierpnia 2016 13:01
W naszych ogródkach dojrzewają dynie, cukinie, ogórki, pomidory, papryka... Na bazarach owoców sezonowych jest mnóstwo. Warto skorzystać i zaskoczyć domowników daniem zdrowym i mało spotykanym jednocześnie. Mamy dla Was właśnie taki przepis.

czwartek, 28 lipca 2016 09:00
Sezon jagodowy w pełni, warto zatem skorzystać i zrobić pyszne jagodzianki. Nie są wcale trudne, a radość z klejenia i wyrabiania ciasta, to radość dzieci, które są zawsze chętne do pomocy przy tego typu pracach. To przede wszystkim też radość całej rodziny, bo któż z nas nie lubi świeżych, pachnących lasem i masłem jagodowych bułeczek?

piątek, 22 lipca 2016 13:42
Zapiekane żeberka w miodzie nadają się na każdą okazję. Wcześniej zamarynowane mięso sprawia, że nasze danie jest niezwykle aromatyczne, a miód, który podczas pieczenia karmelizuje się, oprócz lekko słodkiego smaku, nadaje skórce tę uwielbianą przez wszystkich chrupkość. Żeberka najczęściej przygotowuję z grillowanymi warzywami, są jednak doskonałe właściwie z każdym innym dodatkiem.